PROGRES.
SCHIMBĂRI DE PARADIGMĂ #5 / academia muncii

16 – 19 NOV. 2023
MX (Muzeul Corneliu Mikloși și fostelșe ateliere STPT) FB event
➤ DESCHIDERE 16 NOV, 7PM

Curator Arne Hendriks și Ștefan TironCONTEXT / DESPRE PROIECT

Ca o concluzie a cooperării în cadrul Progres. Schimbări de paradigmă #5 cu titlul Academia muncii (Academy of Work) – seria de proiecte demarate de Arne Hendriks, vom înscena și organiza pe parcursul a 4 zile o techno-operă.

Acest exercițiu de improvizație liberă va trezi la viață sufletul pionierului managementului științific, scriitorul si poetului avangardist Aleksei Gastev (1882-1939), alături de reîncarnarea nutriționistului, diabetologului și promotorului raționalizării hranei Iulian Mincu (1927-2015), împrună cu spiritele foștilor muncitori din fabricile si industriile de stat acum abandonate, precum și cenușa unui Muzeu al Ciocanelor imaginar.
Din rămășițele acestea de poveste, mari și mici, vom cânta și vom sculpta o nouă viziune a omului ca muzician, ca femeie, ca fugar al unor idealuri imposibile și zone de conflict. Ca artist si refugiat, venind ca un eliberator din viitor, scăpându-ne de starea actuală de inegalitate crescândă.

Haide să fii parte integrantă dintr-un jam session extins, nu rotiță dintr-o mașinărie ci parte din memoria externă, cor de voci obișnuite, microfon deschis într-un cinema semi-abandonat de la marginea orașului unde rulează documentare uitate.
Acesta este locul urgențelor și emergențelor, al făcutului și reparatului, al celebrării, al darului și dăruirii, al memoriei și uitării. Un moment întâmplător în timp și spațiu care să ne elibereze de omul cu ciocanul din noi toți.

În același clipă, Academia Muncii coexistă cu diferite proiecte artistice, precum și o piesă nouă de teatru, opera unor artiste și artiști, autori de comics, muncitori culturali care ne încurajează să percepem atât trecutul dificil cât și viitorul nesigur care lucrează omniprezent.


Escape from Timișoara este un proiect în mișcare de Vlad Cadar, o plută încăpătoare confecționată și testată în apele tulburi ale prezentului dar care oferă un punct de sprijin pentru existențele noastre extremofile și aflate în derivă.
➤ Se poate vizita Joi-Vineri 19-21h; Sâmb-Dum 15-21h

Kosmos.DIY – o noua inițiativă și spațiu alternativ din Timișoara expune Pavilionul de Micro Galerii, co-curatoriat de Erik Kun cu lucrări de Lucian Bădărau, Ștefana Hatnean, Elena Ilin & Diana Panduru, Andrei Verdes, și în perioada resurselor limitate și a bugetelor lipsă.
➤ Se poate vizita Joi-Vineri 19-21h; Sâmb-Dum 15-21h

Lucian Barbu va expune două benzi desenate intitulate CSSM CT – (Comisia de Sănătate și Securitate în Muncă Cugir-Timișoara): Fabrica de armament Cugir și IUGTC: un protest” – cu detalii din experiența personală și dintr-o perspectivă istorică a condițiilor de muncă din epoca industrializării grele.
➤ Se poate vizita Joi-Vineri 19-21h; Sâmb-Dum 15-21h

Ciprian Homorodean, prin colecția lui de unelte tools as TOOLS, ne îndeamnă să avem încredere în potențialul transformativ al uneltelor și în rolul lor permanent în îmbunătățirea umanității.
➤ Se poate vizita Joi-Vineri 19-21h; Sâmb-Dum 15-21h

Lighting my City Up– va avea premiera in cadrul Academiei Muncii, piesă regizată de Vlad Cadar și Nana Balint, având în rolurile principale pe George Balint, Gavril Pop și Ilior Spătar, gata să pună în scenă și să ne confrunte cu viitorul incert al Timișoarei.
➤ Reprezentațiile au loc Vineri 19h; Sâmb 16h; Dum 17h

Miya Yoshida, curatoare, lector și practician cultural stabilită la Berlin, va explora ascultarea ca și act – prin imagini, sunet și poezie, într-o prezentare intitulată Mimi o Sumasu (The Very Act of Listening).
➤ Prezentarea are loc Sâmb 17:30-18:30h

Duo-ul Makunouchi Bento va invoca în ultima zi The Virtual Bluescreen-Collar Choir – un cor omniprezent de ființe sintetice, de servo-motoare ajutătoare și forțe de muncă mașinice care se alătura masei fantomelor sindicalizării lipsă, al disponibilizărilor trecute, prezente și viitoare.
➤ performance-ul are loc Sâmb 19h


Evenimentul va găzdui și o serie de prezentări și discuții cu publicul care urmează sa fie anunțate pe parcurs.Inițiat de Asociația Simultan în 2020, proiectul Progres. Schimbări de Paradigmă propunea să reflecteze asupra istoriei și patrimoniului industrial din Timișoara, printr-un proces de cercetare artistică și diferite acțiuni și intervenții artistice.

Un proiect dezvoltat de SIMULTAN.org, parte a programului – Lumini captivante – Timișoara 2023
Finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Realizat cu sprijinul Eu-Japan Fest
Partener STPT
Parteneri media Revista Arta, TLTXT