PROGRES.
SCHIMBĂRI DE PARADIGMĂ
10 – 13.12.2020
ATELIERELE S.T.P.T. / TIMISOARA, ROMANIA (FB event)
Participați/ Colectivul Lapsus, Alex Halka, Lucian E. Matei (Noiseloop Studio), Ioana Țurcan, Sillyconductor & Cote, Psihodrom, obiect (Anghel Mailat & Lavinia Veres, feat. Gabriel Almas)
Proiect inițiat si curatoriat de SIMULTAN.org
CONTEXT / DESPRE PROIECT
Proiectul PROGRES.. SCHIMBĂRI DE PARADIGMĂ își propune o reflecție artistică asupra istoriei și patrimoniului industrial din Timișoara, a modului în care memoria unor locuri și comunități s-a transformat sau chiar a dispărut. Frânturi de istorie colectivă și personală, narațiuni care chestionează acest proces de transformare vor fi remodelate dintr-o perspectivă socio-politică și tehnologică.
Plecând de la premiza dată de natura dinamică și progresistă a științei, că noua paradigmă este întotdeauna mai bună, nu doar diferită, noile realități și nevoi atrag după sine abandonul unor sisteme și situații care păreau odinioară stabile și elaborate. Schimbarea de paradigmă este o transformare în concepte și practici sau a modului în care funcționează un sistem și apare adesea atunci când este introdusă o nouă tehnologie care modifică radical procesul de producție a unui bun sau serviciu. Aceste schimbări sunt factori-cheie în multe dintre procesele pe care le suferă o societate care generează probleme, dar propune și soluții model pentru comunități, așa cum concluzionează fizicianul și filosoful Thomas Kuhn.
Paradigmele sunt importante deoarece definesc modul în care percepem realitatea. Ele apar atunci când paradigma dominantă, sub care funcționează știința în mod curent acceptată, devine incompatibilă sau insuficientă, facilitând adoptarea unei teorii sau paradigme revizuite sau complet noi. Ca atare, toată lumea este supusă limitărilor și distorsiunilor produse de natura lor condiționată social. Aceste schimbări au devenit mult mai frecvente și accelerate în zilele noastre, pe măsură ce revoluția industrială a transformat multe procese sociale și industriale. Este posibil ca aceste procese să devină și mai banale în viitor pe măsură ce crește rata noastră de avans tehnologic.
Un astfel de subiect îl constituie și spațiile fostelor ateliere ale Societății de Transport Public din Timișoara, înființată în 1867 ca o premiera pentru Europa de Est, fiind prima linie de tramvai cu tracțiune animală în scopul facilitării transportului de persoane și mărfuri pe traseul dintre principalele cartiere Fabric, Cetate și Iosefin, și care arată astăzi un peisaj industrial cu o încărcătură istorică, patrimonială, dar și personală a unei comunități al cărei trecut s-a fragmentat odată cu desființarea treptată a structurilor industriale după ‘89.
Alternând între posibilitatile de valorificare a fondului existent de unelte încă funcționale, a căror utilitate este astăzi discutabilă, și scenarii de reconversie la spații culturale destinate experimentului si inovatiei artistice, fostele ateliere par suspendate în timp într-un colaj distopic, de la arhitectura industrială de început de secol XIX, ambiție brută și metal din perioada comunistă, obiecte și materiale reziduale de subzistență postdecembristă.
Astfel, proiectul Progres. Schimbări de paradigmă își propune sa remodeleze, din aceste frânturi de istorie colectivă și personală, narațiuni care chestionează acest proces de transformare dintr-o perspectivă socio-politică și tehnologică.
Proiectul Progres. Schimbări de paradigmă face parte din programul Lumini captivante și este organizat de SIMULTAN.org și Asociația Timișoara 2023- Capitală Europeană a Culturii
Finanțat de/ Primăria Municipiului Timișoara
Partener media/ TVR
Susținut de/ e-distribuție, Automobile Bavaria